Groapa de gunoi ecologic─â

Reprezentan┼úii Consiliului Jude┼úean Maramure┼č ┼či ai prefecturii au descins la 19 martie în Rozavlea pentru a prezenta localnicilor proiectul pentru amplasarea pe raza comunei a unui „Centru de management integrat al de┼čeurilor” din Maramure┼čul istoric. 
La prezentarea f─âcut─â de autorit─â┼úile jude┼úene au participat pe lâng─â autorit─â┼úile locale peste 300 de locuitori ai comunei. 

Maramure┼čul este unul dintre cele cinci jude┼úe pilot din România, unde se dore┼čte amplasarea unor astfel de platforme. Proiectul dateaz─â din 2007, iar finan┼úarea este asigurat─â din fonduri europene, pe un proiect special elaborat în acest scop. Pentru fiecare sta┼úie de acest gen au fost alocate în medie 40 de milioane de euro, iar Maramure┼čul este singurul jude┼ú din ┼úar─â care are în proiect dou─â asemenea rampe. Pentru c─â aria geografic─â a Maramure┼čului este extins─â, aducerea de┼čeurilor din Maramure┼čul istoric ar fi presupus cheltuieli mult prea mari.
Pentru a convinge oamenii care resping proiectul se ia în calcul ┼či organizarea unor excursii gratuite în Ungaria sau la Pia┼úra-Neam┼ú unde sunt deja construite astfel de depozite.

Proiectul a fost aprobat în luna iunie. Declara┼úiile potrivnice nu au contat, pentru ca ”spiritul conving─âtor” al pre┼čedintelui CJ Maramure┼č, Mircea Man, a primat, astfel încât decizia a fost luat─â în unanimitate. Pentru ca depozitul s─â existe în Rozavlea trebuie cump─ârate 20 de hectare de teren. 
Primarul din Rozavlea, Vasile Mârza, a spus c─â ”oamenii au în┼úeles c─â nu e vorba de o groap─â de gunoi, ci de o uzin─â ┼či au acceptat.

Consiliul Jude┼úean Maramure┼č se chinuie s─â caute un loc pentru ”centrul de management integrat al de┼čeurilor în zona de nord a jude┼úului Maramure┼č” de câ┼úiva ani. Pân─â la alegerea comunei Rozavlea, au fost mai multe variante dar toate au c─âzut din cauza protestelor izbucnite în comunit─â┼úi. Oamenii s-au împotrivit amenaj─ârii unui loc în care s─â se adune toate de┼čeurile menajere din Maramure┼čul istoric ┼či, mai ales, nu au crezut o iot─â când li s-a spus c─â depozitul va fi unul ecologic ┼či c─â nu va polua. 

La Rozavlea a func┼úionat îns─â ”spiritul de convingere” al pre┼čedintelui Consiliului Jude┼úean, Mircea Man, dup─â cum a spus primarul comunei. ”A fost prezent. A fost foarte conving─âtor. A spus c─â este vorba de o uzin─â în care se vor prelucra ┼či sorta de┼čeurile. E adev─ârat c─â ┼či azi au fost persoane care s-au opus, dar eu cred c─â pentru noi va fi o oportunitate”, a spus primarul. 

El a declarat c─â nu li s-a propus nimic oamenilor din Rozavlea ┼či nici comunit─â┼úii, ci pur ┼či simplu s-a considerat c─â e vorba de o investi┼úie important─â care trebuie f─âcut─â. Vasile Mârza a spus c─â sunt necesare 20 de hectare pentru depozit. ”Sunt vreo 2-3 loca┼úii. Urmeaz─â s─â se constituie o comisie a Consiliului Jude┼úean, care va stabili unde s─â fie. Nu s-a fixat un termen pân─â la care s─â se ia decizia”, a declarat el. 
În prezent, potrivit primarului, un ar de teren se vinde în Rozavlea cu 2-3 milioane de lei vechi. El a spus c─â toate cele 20 de hectare trebuie cump─ârate de la proprietari, pentru c─â prim─âria nu de┼úine nici un teren disponibil.