Cultur─â ┼či ├«nv─â┼ú─âm├ónt

Monument istoric, biserica de lemnconstruit─â în anul 1717, dup─â tradi┼úie a fost adus─â aici dintr-o alt─â localitate maramure┼čeana ┼či ridicat─â pe locul vechii biserici din lemn, distrus─â de t─âtari. Biserica este construit─â din lemn de brad, de c─âtre me┼čteri anonimi, în stil arhitectonic specific maramure┼čean. Pictura a fost executat─â pe panz─â lipit─â pe pere┼úii interiori ai bisericii de zugravi necunoscu┼úi. Iconostasul a fost zugr─âvit de Ioan Plohod din Dragomire┼čti. Biserica poart─â hramul Sf. Arhanghel Mihail ┼či Gavril. Pictura a fost executat─â de Ion Plohod pe la 1823-1825 în tempera grasa, dând un aspect bogat ┼či str─âlucitor. În biseric─â se g─âsesc icoane pe lemn ┼či sticl─â în stil maramure┼čan de cert─â valoare artistic─â. Aceast─â biseric─â este considerat─â a fi una dintre cele mai izbândite crea┼úii ale arhitecturii populare maramure┼čene. Biserica de lemn “Sfin┼úii Arhangheli” a fost declarat─â monument prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului na┼úional.
Al─âturi de biserica de lemn-monument istoric, în Rozavlea mai exist─â 3 biserici,dou─â dintre acestea fiind construite tot din lemn într-un autentic stil maramure┼čean.

În localitatea Rozavlea se desf─â┼čoar─â anual, în perioada 15 - 20 august o ampl─â manifestare sub genericul, "Zilele culturii - Roza Rozalina",la care sunt prezen┼úi mii de cet─â┼úeni, fii ai comunei, dar ┼či oaspe┼úi din ┼úar─â ┼či de peste hotare.

Sfânta M─ârie Mic─â- Na┼čterea Maicii Domnului, este o s─ârb─âtoare important─â a comunei Rozavlea, deoarece este ┼či hramul bisericii din centru, ridicat─â la rang de m─ân─âstire la data de 15 august 1971, prin sfin┼úirea sa de c─âtre Preafericitul Patriarh lustinian. La aceast─â s─ârb─âtoare, celebrat─â în 8 septembrie, înc─â din ajun se adun─â, "profesii" (procesiuni religioase) din satele învecinate la biseric─â, unde î┼či petrec noaptea în cânt─âri ┼či rug─âciuni.

S─ârb─âtorile religioase sau de peste an sunt foarte interesante ┼či dau con┼úinut tradi┼úiilor milenare care se p─âstreaz─â înc─â destul de vii. Cr─âciunul ┼či Pa┼čtele sunt considerate unice în lume prin ritualul ┼či specificul lor.

În Rozavlea exist─â un Grup ┼×colar,în care studiaz─â peste 500 de elevi, o mare parte dintre ace┼čtia provenind din satele de pe Valea Izei. Specialitatea de baz─â care se studiaz─â în acest liceu este turismul ┼či serviciile adiacente.

În cadrul C─âminului Culturaldin localitate func┼úioneaz─â Ansamblul Folcloric „Roza-Rozalina”, o înm─ânunchere de tinere talente, cu o bogat─â carte de vizit─â în ceea ce prive┼čte presta┼úiile sale  pe scenele din ┼úar─â ┼či str─âin─âtate.

Domeniul sportului este bine reprezentat de echipa de fotbal „Rozalina Rozavlea”, grupare care activeaz─â în divizia „D”, localnicii manifestând un mare interes pentru sport ┼či îndeosebi pentru fotbal. Echipa are propria baz─â sportiv─â, un spa┼úiu destul de generos. Acum se fac eforturi pentru reabilizarea ┼či modernizarea acesteia. Ca infrastructur─â sportiv─â localnicii mai pot folosi 2 S─âli de sport.