Istoricul localităţii

La originea numelului comunei Rozavlea stau mai multe legende ┼či la fel de multe variante. Numele localit─â┼úii ar putea deriva din slavonul Rozavlete („a se rev─ârsa”) sau de la s─ârb─âtoarea Rusaliilor. Îns─â b─âtrânii sus┼úin c─â numele localit─â┼úii este dat de o legend─â. „Se spune c─â, odinioar─â, Maramure┼čul istoric a fost locuit de oameni uria┼či. Cu timpul, în acel loc a r─âmas doar un b─âtrân care avea o fiic─â, pe nume Rozalia. Plimbându-se pe malurile Izei, fata a întâlnit un tân─âr frumos, dar pitic, de care s-a îndr─âgostit. Pentru a putea fi împreuna, fata s-a rugat s─â fie mai mic─â, iar fl─âc─âul mai mare. Ruga lor a fost ascultat─â ┼či cei doi au f─âcut nunt─â mare. Se spune c─â din cei doi s-au n─âscut primii locuitori ai satului, motiv pentru care comuna a primit numele de Rozalia, devenit ulterior Rozavlea”.

Comuna Rozavlea este una dintre vechile a┼čezari din Maramure┼čul istoric, locuit─â de "dacii liberi" din cele mai vechi timpuri. În vremea cnezatelor ┼či voievodatelor, Rozavlea a f─âcut parte din Cnezatul de vale al Bogd─âne┼čtilor, fiind men┼úionat─â printre satele st─âpânite de Iuga, fratele lui Bogdan, înainte de anul 1353, an în care se d─â fiilor lui Iuga, ┼×tefan ┼či Ioan. Dup─â 1424, a┼čezarea devine centrul domeniilor urma┼čilor lui Iuga "Possessio Rozalyia". Tot din tradi┼úie, Rozavlea, fiind domeniu voievodal, a avut ┼či o m─ân─âstire, pân─â ast─âzi existând în partea de jos a localit─â┼úii, locuri denumite ca: "┼česul m─ân─âstirii" ┼či "dealul calug─ârului". În zilele noastre m─ân─âstirea prinde din nou via┼ú─â în zona cu pricina.

Cele mai vechi urme de convie┼úuire uman─â dateaz─â îns─â din perioada neolitic─â, perioada fiind bine reprezentat─â de multiple descoperiri arheologice.