Adresa: str. Principală, nr. 348, Rozavlea, jud. Maramureș

Tel.: 0262-333011 Fax: 0262-333019 Email: primaria_rozavlea@yahoo.com

Obiective turistice

19 November 2018
Biserica de lemn 1717 "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril"
Este aşezată pe malul drept al râului Iza, la 23 km de Vadu Izei. Primul document scris datează din 1353, proprietate a familiei Bogdan de Cuhea. Monument istoric, biserica de lemn construită la 1700 înlocuia o altă biserică mai veche, disparută.
Biserica actuală poartă hramul Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril. Pictura a fost executată de Ion Plohod pe la 1823-1825 în tempera grasă, dând un aspect bogat şi strălucitor. În biserică se găsesc icoane pe lemn şi sticlă în stil maramureşan de certă valoare artistică.
Această biserică este considerată a fi una dintre cele mai izbândite creaţii ale arhitecturii populare maramureşene.
Biserica dă impresia de grandiozitate, prin turla înaltă şi prin acoperişul ascuţit, cu două rânduri de streşini. Absida poligonală a altarului e acoperită cu propriul acoperiş uşor mai coborât.
Intrarea în bisericăse face printr-un portal deschis spre faţada vestică, unde se poate observa o pictură exterioară foarte rară, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Pictura este mult deteriorată din cauza expunerii sale la mediu. Cel mai vizibil e fundalul desenului arhitectural, cu arcuri rotunde, cu ceva roşu vestimentar şi pe chipuri şi cu o parte din inscripţii. 
Picturile interioareau fost aplicate pe materiale textile ataşate de bolţi şi de pereţi, peste varul preparat. Picturile au fost aranjate în frize şi în scene individuale şi sunt colorate viu şi adesea contrastant. 
Adesea, fundalurile sunt scene dezvoltate total despre peisaje şi compoziţii ale arhitecturii vestice, ambele folosite cu succes pentru a crea sentimentul cantităţii şi al profunzimii. Inscripţiile sunt în română, scrise în alfabet chirilic.
Pronaosulare obişnuitul tavan plat al bisericilor din lemn. Tema principală, ca aproape întotdeauna, este Judecata de Apoi, pe peretele vestic, în jurul uşii de intrare, continuându-se pe peretele nordic.
Pe bolta din naos se află Sfânta Treime, iar în colţuri se află Evangheliştii scriind. Părţile inferioare ale bolţii arată pe partea nordică Scara lui Iacob şi un peisaj uşor unduios cu numeroşi copaci. Pe partea sudică sunt Sf. Ilie şi Carul cu Foc şi Sf. Ilie prinzându-şi tunica, în acelaşi peisaj deluros.
Catapeteasma,care separă altarul de naos, combină armonios sculptura şi pictura. Sunt expuse icoanele obişnuite şi regiştrii celor mai multe din celelalte catapetesme. În timpul primelor decenii ale secolului al XX-lea, noi icoane pictate au fost aşezate pe structura sculptată în lemn, în stil baroc.
Altarulare un spaţiu poligonal şi în această biserică tavanul este plat, iar picturile nu se pot desluşi. Picturile de pe pereţi au fost curăţate.

Pensiuni agroturistice
♦ Pensiunea Iza (3 margarete) - te întâmpină cu o poartă de lemn maramureşeană, la nr. 227,  în zona centrală a
comunei Rozavlea.
♦ Pensiunea Orzac Ioana (2 margarete) - O pensiune de lux, echipată ultra modern, plasată departe de drumul principal, într-o zonă deosebit de liniştită. Casa este înconjurată de o pajişte şi flori. Camerele sunt luminoase, cu o frumoasă perspectivă. Băile sunt ultra moderne; totul este la cele mai înalte standarde.
♦ Pensiunea Cezara (2 margarete)
♦ Pensiunea Mîrza Maria
♦ Pensiunea Tiseliţa Eugenia (2 margarete)
♦ Pensiunea Vanessa (2 margarete)
♦ Pensiunea Vasile Mîrza (2 margarete)

Casa Tomşa
Situată pe drumul principal (DJ186), la capătul de jos al localităţii, cu o curte mare care îi asigură delimitarea de zgomot şi trafic.