Adresa: str. Principală, nr. 348, Rozavlea, jud. Maramureș

Tel.: 0262-333011 Fax: 0262-333019 Email: primaria_rozavlea@yahoo.com
Categorie
De la:
Pana la:
Reseteaza filtrele [x]

Pagini

Economia

Viaţa economică a localităţii este animată de aproximativ 70 de întreprinzători particulari, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului, agricultură-zootehnie, panificaţie, industrializarea lemnului, turism sau servicii.

19 November 2018
Obiective turistice

Biserica de lemn 1717 "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril"
Este aşezată pe malul drept al râului Iza, la 23 km de Vadu Izei. Primul document scris datează din 1353, proprietate a familiei Bogdan de Cuhea. Monument istoric, biserica de lemn construită la 1700 înlocuia o altă biserică mai veche, disparută.
Biserica actuală poartă hramul Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril. Pictura a fost executată de Ion Plohod pe la 1823-1825 în tempera grasă, dând un aspect bogat şi strălucitor. În biserică se găsesc icoane pe lemn şi sticlă în stil maramureşan de certă valoare artistică.
Această biserică este considerată a fi una dintre cele mai izbândite creaţii ale arhitecturii populare maramureşene.
Biserica dă impresia de grandiozitate, prin turla înaltă şi prin acoperişul ascuţit, cu două rânduri de streşini. Absida poligonală a altarului e acoperită cu propriul acoperiş uşor mai coborât.
Intrarea în bisericăse face printr-un portal deschis spre faţada vestică, unde se poate observa o pictură exterioară foarte rară, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Pictura este mult deteriorată din cauza expunerii sale la mediu. Cel mai vizibil e fundalul desenului arhitectural, cu arcuri rotunde, cu ceva roşu vestimentar şi pe chipuri şi cu o parte din inscripţii. 
Picturile interioareau fost aplicate pe materiale textile ataşate de bolţi şi de pereţi, peste varul preparat. Picturile au fost aranjate în frize şi în scene individuale şi sunt colorate viu şi adesea contrastant. 
Adesea, fundalurile sunt scene dezvoltate total despre peisaje şi compoziţii ale arhitecturii vestice, ambele folosite cu succes pentru a crea sentimentul cantităţii şi al profunzimii. Inscripţiile sunt în română, scrise în alfabet chirilic.
Pronaosulare obişnuitul tavan plat al bisericilor din lemn. Tema principală, ca aproape întotdeauna, este Judecata de Apoi, pe peretele vestic, în jurul uşii de intrare, continuându-se pe peretele nordic.
Pe bolta din naos se află Sfânta Treime, iar în colţuri se află Evangheliştii scriind. Părţile inferioare ale bolţii arată pe partea nordică Scara lui Iacob şi un peisaj uşor unduios cu numeroşi copaci. Pe partea sudică sunt Sf. Ilie şi Carul cu Foc şi Sf. Ilie prinzându-şi tunica, în acelaşi peisaj deluros.
Catapeteasma,care separă altarul de naos, combină armonios sculptura şi pictura. Sunt expuse icoanele obişnuite şi regiştrii celor mai multe din celelalte catapetesme. În timpul primelor decenii ale secolului al XX-lea, noi icoane pictate au fost aşezate pe structura sculptată în lemn, în stil baroc.
Altarulare un spaţiu poligonal şi în această biserică tavanul este plat, iar picturile nu se pot desluşi. Picturile de pe pereţi au fost curăţate.

Pensiuni agroturistice
♦ Pensiunea Iza (3 margarete) - te întâmpină cu o poartă de lemn maramureşeană, la nr. 227,  în zona centrală a
comunei Rozavlea.
♦ Pensiunea Orzac Ioana (2 margarete) - O pensiune de lux, echipată ultra modern, plasată departe de drumul principal, într-o zonă deosebit de liniştită. Casa este înconjurată de o pajişte şi flori. Camerele sunt luminoase, cu o frumoasă perspectivă. Băile sunt ultra moderne; totul este la cele mai înalte standarde.
♦ Pensiunea Cezara (2 margarete)
♦ Pensiunea Mîrza Maria
♦ Pensiunea Tiseliţa Eugenia (2 margarete)
♦ Pensiunea Vanessa (2 margarete)
♦ Pensiunea Vasile Mîrza (2 margarete)

Casa Tomşa
Situată pe drumul principal (DJ186), la capătul de jos al localităţii, cu o curte mare care îi asigură delimitarea de zgomot şi trafic.

19 November 2018
Cultură și învățământ

Monument istoric, biserica de lemnconstruită în anul 1717, după tradiţie a fost adusă aici dintr-o altă localitate maramureşeana şi ridicată pe locul vechii biserici din lemn, distrusă de tătari. Biserica este construită din lemn de brad, de către meşteri anonimi, în stil arhitectonic specific maramureşean. Pictura a fost executată pe panză lipită pe pereţii interiori ai bisericii de zugravi necunoscuţi. Iconostasul a fost zugrăvit de Ioan Plohod din Dragomireşti. Biserica poartă hramul Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril. Pictura a fost executată de Ion Plohod pe la 1823-1825 în tempera grasa, dând un aspect bogat şi strălucitor. În biserică se găsesc icoane pe lemn şi sticlă în stil maramureşan de certă valoare artistică. Această biserică este considerată a fi una dintre cele mai izbândite creaţii ale arhitecturii populare maramureşene. Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” a fost declarată monument prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional.
Alături de biserica de lemn-monument istoric, în Rozavlea mai există 3 biserici,două dintre acestea fiind construite tot din lemn într-un autentic stil maramureşean.

În localitatea Rozavlea se desfăşoară anual, în perioada 15 - 20 august o amplă manifestare sub genericul, "Zilele culturii - Roza Rozalina",la care sunt prezenţi mii de cetăţeni, fii ai comunei, dar şi oaspeţi din ţară şi de peste hotare.

Sfânta Mărie Mică- Naşterea Maicii Domnului, este o sărbătoare importantă a comunei Rozavlea, deoarece este şi hramul bisericii din centru, ridicată la rang de mănăstire la data de 15 august 1971, prin sfinţirea sa de către Preafericitul Patriarh lustinian. La această sărbătoare, celebrată în 8 septembrie, încă din ajun se adună, "profesii" (procesiuni religioase) din satele învecinate la biserică, unde îşi petrec noaptea în cântări şi rugăciuni.

Sărbătorile religioase sau de peste an sunt foarte interesante şi dau conţinut tradiţiilor milenare care se păstrează încă destul de vii. Crăciunul şi Paştele sunt considerate unice în lume prin ritualul şi specificul lor.

În Rozavlea există un Grup Şcolar,în care studiază peste 500 de elevi, o mare parte dintre aceştia provenind din satele de pe Valea Izei. Specialitatea de bază care se studiază în acest liceu este turismul şi serviciile adiacente.

În cadrul Căminului Culturaldin localitate funcţionează Ansamblul Folcloric „Roza-Rozalina”, o înmănunchere de tinere talente, cu o bogată carte de vizită în ceea ce priveşte prestaţiile sale  pe scenele din ţară şi străinătate.

Domeniul sportului este bine reprezentat de echipa de fotbal „Rozalina Rozavlea”, grupare care activează în divizia „D”, localnicii manifestând un mare interes pentru sport şi îndeosebi pentru fotbal. Echipa are propria bază sportivă, un spaţiu destul de generos. Acum se fac eforturi pentru reabilizarea şi modernizarea acesteia. Ca infrastructură sportivă localnicii mai pot folosi 2 Săli de sport.

19 November 2018
Istoricul localității

La originea numelului comunei Rozavlea stau mai multe legende şi la fel de multe variante. Numele localităţii ar putea deriva din slavonul Rozavlete („a se revărsa”) sau de la sărbătoarea Rusaliilor. Însă bătrânii susţin că numele localităţii este dat de o legendă. „Se spune că, odinioară, Maramureşul istoric a fost locuit de oameni uriaşi. Cu timpul, în acel loc a rămas doar un bătrân care avea o fiică, pe nume Rozalia. Plimbându-se pe malurile Izei, fata a întâlnit un tânăr frumos, dar pitic, de care s-a îndrăgostit. Pentru a putea fi împreuna, fata s-a rugat să fie mai mică, iar flăcăul mai mare. Ruga lor a fost ascultată şi cei doi au făcut nuntă mare. Se spune că din cei doi s-au născut primii locuitori ai satului, motiv pentru care comuna a primit numele de Rozalia, devenit ulterior Rozavlea”.

Comuna Rozavlea este una dintre vechile aşezari din Maramureşul istoric, locuită de "dacii liberi" din cele mai vechi timpuri. În vremea cnezatelor şi voievodatelor, Rozavlea a făcut parte din Cnezatul de vale al Bogdăneştilor, fiind menţionată printre satele stăpânite de Iuga, fratele lui Bogdan, înainte de anul 1353, an în care se dă fiilor lui Iuga, Ştefan şi Ioan. După 1424, aşezarea devine centrul domeniilor urmaşilor lui Iuga "Possessio Rozalyia". Tot din tradiţie, Rozavlea, fiind domeniu voievodal, a avut şi o mănăstire, până astăzi existând în partea de jos a localităţii, locuri denumite ca: "şesul mănăstirii" şi "dealul calugărului". În zilele noastre mănăstirea prinde din nou viaţă în zona cu pricina.

Cele mai vechi urme de convieţuire umană datează însă din perioada neolitică, perioada fiind bine reprezentată de multiple descoperiri arheologice.

19 November 2018
Descriere Generală

Comuna Rozavlea este situatăîn judeţul Maramureş, în zona de nord a Transilvaniei, în Depresiunea Maramureş, pe cursul râului Iza, la aproximativ 80 de km est de municipiul Baia Mare, reşedinţa de judeţ, şi la 35 km sud-est de Sighetu Marmaţiei, capitala Maramureşului Istoric.
Cel mai apropiat aeroport este situat la 90 km depărtare, lângă Baia Mare, iar cel de la Cluj Napoca, de mai mare anvergură, este la 190 km distanţă.
Demografic,Rozavlea atinge cifra de 4000 de suflete, majoritatea fiind prinse în vârtejul ocupaţiilor tradiţionale: agricultură, creşterea animalelor, pomicultură etc. Printre activităţile intense ce preocupă acum localnicii se numară şi comerţul, agroturismul, construcţiile. O bună parte din categoria activă a populaţiei este plecată la munca în străinatate.

Rozavlea ocupă o suprafaţăde 4400 ha, la care se adaugă o suprafaţă de peste 900 ha pădure în zona Botizei. Este o zonă mai mult deluroasă, situată la o altitudine medie de aproximativ 500 m, râul Iza şi câteva văi afluente amenajând singurele zone de şes.

Ca parametrii tehnicişi în ceea ce priveşte utilităţile publice, Rozavlea se bucură de acoperire GSM Orange, Vodafone, Cosmote, are conexiune internet, are televiziune prin cablu, are reţea de alimentare cu apă, reţeaua de canalizare este în curs de finalizare, iar electricitatea acoperă 99% din suprafaţa locuibilă.

Zona este pertinentă turismului,în special agroturismului, peisajele pitoreşti, produsele ecologice, ospitalitatea oamenilor fiind puncte de atracţie pentru avalanşele de turişti români şi străini care vizitează localitatea în număr destul de mare. În Rozavlea funcţioneaza peste 15 pensiuni, majoritatea dintre ele fiind cotate la 2 flori.
În componenţa comunei Rozavlea intră şi satul Salta, o comunitate relativ izolată, dar cu un potenţial turistic deosebit.

La capitolul infrastructura rutieră,comuna noastră nu stă prea fericit, întrucât doar drumul judeţean 180 este asfaltat, celelalte artere secundare fiind doar pietruite sau balastrate.

19 November 2018
Infrastructură

- Electricitate:reţeaua electrică acoperă aproximativ 95 % din suprafaţa locuibilă a localităţii;
- Gaze:există doar puncte de vânzare a buteliilor de gaz, dar Valea Izei (inclusiv Rozavlea) e cuprinsă în proiectul de extindere a sistemului de alimentare cu gaze naturale, ajuns în acest moment în Sighetul Marmaţiei şi sperăm ca în următorii ani vom beneficia de această facilitate;
- Apă:Rozavlea are sistem centralizat de alimentare cu apă, utilitate implementată prin programul SAPARD; e nevoie însă de o extindere a acestei reţele. În prezent sunt racordate peste 400 de gospodprii.
- Drumuri:Rozavlea este traversată de drumul judeţean nr. 180, pe o suprafaţă de aproximativ 8 km, este împânzită şi de o reţea de drumuri (uliţe) locale, neasfaltate. Cele mai apropiate staţii PECO sunt situate la aproximativ 15 km, una în comuna Bârsana, iar cealaltă în comuna Bogdan Vodă;
- Canalizare:În momentul de faţă se lucrează la implementarea unui proiect de canalizare şi staţie de epurare, proiect finanţat prin Ordonanţa 7. Punerea în funcţiune a acestei utilităţi o estimăm în luna iulie a acestui an. Conform proiectului reţeaua de canalizare nu acoperă toate suprafeţele locuibile ale comunei. La fel ca în cazul reţelei de apă e nevoie de o extindere a reţelei de canalizare spre toate traseele necesare.
- Reţea feroviară:sunt 22 de km până la cea mai apropiată gară, gara Iza, situată în oraşul Săliştea de Sus

Alte facilităţi
♦ Rozavlea are acoperire Vodafone, Orange şi Telekom, 
♦ telefonie fixă Romtelecom prevazută cu fibră optică,
♦ beneficiază de televiziune prin cablu, 
♦ are acces prin sistem ADSL la internet.

19 November 2018